Cum jucam Magic: the Gathering ?

Articol preluat de pe GamesStop.ro

Magic se joaca sub doua forme principale : “competitve” si “casual”.

1.Jucam competitiv la turneele organizate de shopul local, in general la sfarsit de saptamana, unde trebuie sa respectam o serie de reguli ce tin de organizarea turneelor. Mai mult, turneele competitive se impart in mai multe tipuri, numite “formate”, astfel:

A. Constructed Block. In componenta deckului cu care jucam nu trebuie sa intre decat carti din cel mai recent block de 3 seturi care a fost lansat in toamna cea mai recenta (in general la 1 octombrie ). Pentru a ne folosi de un exemplu curent, concursurile de Block vor viza folosirea doar a cartilor din Blockul Scars of Mirrodin, Block care nu contine inca decat un singur set si anume omonimul Scars of Mirrodin, intrucat urmatoarele seturi se vor lansa in februarie respectiv aprilie anul viitor, seturi ce vor intregi pe rand totalitatea cartilor valabile in formatul Block.

B. Constructed Standard. Cartile valabile in Standard ( sau T2 ) acopera 2 Blockuri si cel mai recent Core Set. Cele doua Blockuri reprezinta cel mai recent Block ( care a fost lansat in toamna cea mai recenta ), in cazul prezent Scars of Mirrodin, si Blockul anterior celui prezent, in cazul nostru Zendikar ( format din seturile Zendikar, Worldwake si Rise of the Eldrazi ). Core Setul valabil in Standard este doar cel mai recent Core lansat in vara anului curent, in speta Magic M11. Cu alte cuvine, seturile valabile in Constructed Standard incepand de la 1 octombrie 2010 sunt Zendikar Block ( cu Zendikar, Worldwake si Rise of the Eldrazi ), M11 si Scars of Mirrodin Block ( Scars of Mirrodin deocamdata ).

C. Constructed Extended. Extended mai este numit si Standardul Dublu datorita faptului ca seturile valabile sunt de doua ori mai multe ca in Standard. Astfel, in ordinea cronologica a lansarii lor, seturile valabile in Extended sunt urmatoarele: Lorwin Block ( Lorwin, Morningtide, Shadowmoor si Eventide – specific Blockului Lorwin este ca a fost lansat in 4 seturi ), Alara Block ( Shards of Alara, Conflux si Alara Reborn ), M10, Zendikar Block ( Zendikar, Worldwake, Rise of the Eldrazi ), M11 si Scars of Mirrodin Block ( format din Scars of Mirrodin si seturile ce urmeaza sa fie lansate in 2011 ).
D.Legacy si Vintage sunt formaturi ce cuprind seturi ce au fost lansate in urma cu 10-15 ani.

A1. Limited Sealed. Jucatorii vin la turneu fara niciun deck construit inainte si primesc de la organizator 6 boostere pe care urmeaza sa le deschida si, folosindu-se de totalitatea cartilor deschise din boostere ( aproximativ 6×13 = 78 ) urmeaza sa isi construiasca un deck ( a se retine, landurile pentru sustinerea cartilor le vom primi de la organizator ).

A2. Limited Draft: Si la acest turneu, jucatorii urmeaza sa isi construiasca deckul folosindu-se de cartile ce li se dau din boostere, insa dupa reguli putin diferite fata de Sealed. Astfel, jucatorii se aseaza la o masa, in general de 7-11 locuri. Fiecare primeste cate 3 boostere, si urmeaza sa le deschida pe rand. Dupa ce deschid primul booster, fiecare are la dispozitie aproximativ un minut pentru a alege o carte si sa o pastreze, pe restul pasandu-le la jucatorul din stanga lui, cu fata in jos. Acest proces se repeta pana cand boosterul se epuizeaza de carti, totul in conditiile in care timpul avut la dispozitie pentru a alege scade cu aproximativ 5 secunde pentru fiecare carte. Urmeaza boosterul doi, care va suferi aceeasi soarta cu singura deosebire ca se paseaza la jucatorul din dreapta. Ultimul booster, al treilea, va fi pasat la stanga. Trebuie sa avem grija cu privire la culorile pe care le vom drafta, intrucat este important sa observam in ce masura putem ramane pe culorile cu care am inceput, avand in vedere ca din al doilea booster nu mai primim nicio carte viabila pe culorile noastre. Cel mai important sfat il consideram ca toti oamenii sa aibe o minte deschisa la ce trece prin fata lor, si sa nu ezite sa treaca pe o culoare care nu au luat-o din primul booster.

1.1 Two-Headed Giant Constructed. 2HG este un format de multiplayer, in sensul ca joaca 2 versus 2. Doi jucatori impart viata care incepe la 30 ( spre deosebire de 20 folosita in jocuri normale ) si se folosesc de propriile resurse pentru a o apara si a ii invinge pe jucatorii din echipa adversa. Fiecare jucator este raspunzator de actiunile proprii are responsabilitatea doar asupra cartilor si optiunilor proprii, insa in luarea deciziilor coechipierii au voie sa se consulte. Tura, cu toate fazele acesteia, este comuna pentru ambii jucatori din echipa. In ce priveste 2HG, constructed comporta o regula speciala, in sensul interdictiei de a exista mai mult de 4 copii ale unei carti in cele doua deckuri pilotate de fiecare jucator din echipa.

2.Casual. “Casual” jucam atunci cand nu vrem sa fim ingraditi de diverse reguli, si in constructia deckurilor putem include carti din orice set. Mai mult, putem folosi orice regula in plus fata de regulile existente, de exemplu “a folosi in constructia deckului doar carti comune” ( format numit Pauper ). Exemple de formate casual multiplayer sunt Archenemy si Planechase.